[Én vagyok az Anyád]

Húsgolyók és plüss fogkefe

2016. október 06. 12:49 - petit bourgeois

Babával az Ikeában, babának az Ikeából

14607929_10210422690741775_119853853_n.jpgHollandiába való kiköltözésemkor egy buszmegállónyira laktam az Ikeától. Ez kezdetben csak azt jelentette, hogy egy-egy lusta napon beugrottam pár ismerőssel egy 1 eurós reggelire, később jött a húsgolyós ebédelés/vacsorázás is, majd mikor kicsit megszedtem magam anyagilag, köszönhetően a "fantasztikus" McDonald's-os diákmunkámnak, akkor már a bútorok is érdekeltek. 
Engem mindig is lenyűgözött a svéd üzletlánc a megfizethető, de menő termékeivel és éttermi ajánlataival, ám ami még annál is nagyobb elismerést váltott ki belőlem: a (kis)gyerek-politikájuk. Egy kis odafigyeléssel már babakorban igyekeznek kialakítani a márkahűséget: kinek az aprósága ne szeretne például a Småland-ban játszani, amíg anyu és apu vásárol? A játszóház mellett videoáték-konzolokat, illetve a gyerekrészlegnél és az étteremben kipróbálható játékokat, bútorokat helyeztek el a gördülékenyebb vásárlás érdekében. Emellett gyerekmenü (fagyival!) és ingyen bébiétel várja a legkisebbeket, ha megéheznének, és a pelenkázás/szoptatás/kisgyerekkel való pisi-kaki is simán megoldható a babamama szoba és mini-wc révén. És ha már ott vagyunk, persze, akkor kell ez is, az is; így még a legkőszívűbb antikapitalista is megrakott csomagtartóval kullog haza.

Elsőgyermekes, fiatal szülőkként mi a "nem-tudunk-minden-hiperszuperbébivackot-megfizetni" és az "atyaég-de-édes-ez-a-csörgőke-kell-belőle-legalább-hat" álláspontok között ingadozunk, tehát egy látogatás az Ikeába egy kör nemveszünksemmit után óriási költekezésbe torkollik. Viszont örömmel állíthatom, hogy a megvásárolt termékek mind hasznunkra váltak (oké-oké a plüss kismalac valószínűleg kimaradhatott volna), úgyhogy be is mutatom őket, hátha rám talál a cég marketingese, és erőfeszítéseimért megdob egy párszáz eurós vásárlási utalvánnyal. ;)

LEKA játszószőnyeg

B. születése előtt beleestünk abba a hibába, hogy olyan dolgokat is megvettünk, amik azóta teljesen hasztalannak bizonyultak. Így jártunk például egy 70 (!!!) eurós, ahogy az Ikea hívja, "tornaszerrel", ami alá be lehet fektetni a kicsit, ő pedig elvileg boldogan nézegeti és pöcköli a róla lelógó csilingelő bigyókat. Mi ezt a csodajátékot egy bababoltban vásároltuk meg; elvarázsolt minket, hogy játszóházas labdák is járnak hozzá, meg szép színes is, csakhogy B. akkor éri majd el a lógókákat, amikor már széltében-hosszában nem fér bele, illetve ennél "felnőttesebb" dolgok kötik le a figyelmét. 

leka-jatszoszonyeg-kek_0237000_pe376214_s4.JPGEzzel ellentétben a 30 eurós (6.990,-) LEKA elég terebélyes ahhoz, hogy évekig használhassuk, sőt, a kimerült anyák és apák és simán leheveredhetnek rá, főleg ha olyan pöttömök, mint én. 100% pamut, jól mosható, gyorsan szárad. A tapiznivalók semmivel sem érdekesebbek ugyan, mint bármilyen más tornaszeren vagy átlagos babajátékon, de nem is ez a lényeg, lehet mással is elbíbelődni rajta. Amit sajnálok, hogy nem jár hozzá hordozótáska, így elég praktikátlan elvinni a nagyihoz.

SPÖKA éjszakai világítás

Nekünk még előző generációs szellemünk van, én kaptam anno a szüleimtől. spoka-led-es-ejszakai-vilagitas-feher_0482326_pe620102_s4.JPG
Tölthetős, viszonylag sokáig bírja, egy teljes éjszakán át biztosan. A fénye elég ahhoz, hogy jól lássuk a kisbabát éjszaka, ő pedig ne érezze magát teljesen egyedül a sötétben. Totyogóknak is alkalmas, nem törékeny; a gumiborításnak köszönhetően nem para, ha dobálják egy kicsit. Ja, és szerintem nagyon aranyos!

skojig-mennyezeti-lampa-feher_0476901_pe616583_s4.JPGHa már világítás, akkor SKOJIG mennyezeti, és SMILA STJARNA falilámpa. Mi egy égbolt témájú babaszobát alakítottunk ki, felhőkkel és űrutazós matricákkal (planéták, rakéta, csillagok) a falon. Ehhez kiválóan passzol a felhős és csillagot ábrázoló lámpa. Az előbbi szuperül bevilágítja az egész szobát, az utóbbi az éjszakai halvány-fényes pelenkázásnál tesz jó szolgálatot.

A SMILA lámpacsaládba tartozik még egy szív és hold (vagy banán? :)) alakú termék is, de őszintén megmondva nekem azok elég "olcsónak" - értsd: gagyi design - tűnnek. A SKOJIG kapható függőlámpaként is, de az inkább egy kék gomba benyomását kelti, mintsem felhőkét. 

PATRULL bébifon

babyphone-patrull-ikea-family.jpgHa jól látom, Magyarországon nem lehet kapni, és minden bizonnyal Hollandiában is kifutó termék (ottlétünkkor le volt akciózva) az Ikea Family bébifonja. Az eredetileg 40 euróért árult, most épp 20 eurós termék nem veszi fel a versenyt például az AVENT több száz eurót kóstáló videós-légzésfigyelős-gyereket-maga-felnevelős termékével, de nem is ezt a célja. Nem egy csúcstermék, néha gerjed és késve közvetíti a baba csipogását, de kis lakásba, ha anyu-apu tévézik vagy a fürdőszobában molyol, bőven elég. Ár-érték arányban eddigi tapasztalataim szerint legyőzhetetlen.

PYTTELILLA és MINIBJÖRN hálózsákok

Itt Németországban mind a bábák, mind a kórházi nővérkék és gyerekorvosok megeskettek minket, hogy nempyttelilla-halozsak-kek_0186698_pe338898_s4.JPG használunk takarót a kiságyban, sőt, se párnát, se plüssöt, se semmit nem helyezünk a gyerek mellé. Azóta, bevallom, én igenis betakartam B.-t, mert majdhogynem jégcsapok lógtak le a kezecskéiről, de hát én rossz szülő vagyok, ez nem vitás. A fáma tehát itt úgy tartja, hogy a fulladást elkerülendő inkább hálózsákba kell csomagolni a gyereket. Csakhogy akármerre jártam, bababolttól kezdve ruhabolton át, Kik, Tacco, Zeeman, Hema, you name it, sehol nem lehetett kapni újszülöttre, ill. fél évesnél kisebb gyerekre hálózsákot. Kivéve az Ikeában. Mi a melegebb verziót vettük meg a közeledő tél miatt, de vékonyabb változatban is lehet kapni a nyárra. Puha pamut, cipzáros, kisfiús/kislányos/uniszex mintával. Szoptatáshoz szerintem elég kényelmetlen, mert a mérete miatt alig fér hozzád a baba, de amire való, annak tökéletesen megfelel. A legkisebb méret elvileg újszülöttől fél éves korig használható. 

(A termékfotókat az Ikea.hu-ról loptam.)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://envagyokazanyad.blog.hu/api/trackback/id/tr6611771171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása